Thuiskopieheffing / Thuiskopievergoeding

Sinds 1 januari 2013 dienen importeurs, fabrikanten en handelaren een thuiskopievergoeding af te dragen volgens de gestelde tariefstelling op diverse producten en voorwerpen waaronder (refurbished) devices. Deze regeling is wettelijk verplicht en geldt als compensatie voor misgelopen opbrengsten uit het kopiëren van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Refurbished
Sinds 2021 is refurbished  apart in de tarieventabel opgenomen. Hierbij staat een gebruikt apparaat aan de basis. Dit apparaat wordt dusdanig aangepast, vernieuwd, gecontroleerd en/of heropgebouwd dat het aan een nieuwe consument kan worden verkocht. Daar waar een refurbished voorwerp door een professionele wederverkoper aan of ten behoeve van een nieuwe eindgebruiker wordt verkocht, is thuiskopievergoeding verschuldigd. Voor de apparaten die refurbished verkocht worden geldt een tarief dat met 40% verlaagd is ten opzichte van het reguliere tarief. 

Consumenten

In een winkel zal een consument deze thuiskopievergoeding indirect afdragen, deze wordt vaak met de verkoopprijs verrekend. Alle prijzen bij de Nederlandse Handel Centrale zijn inclusief de thuiskopievergoeding.

Bedrijven

Voor bedrijven en organisaties die de refurbished devices aanschaffen voor zakelijk gebruik geldt deze thuiskopievergoeding niet in alle gevallen. Zij kunnen in bepaalde omstandigheden in aanmerking komen voor vrijstelling.

Klik hier op om naar de website van Thuiskopie te gaan.

Tarieven 2024

Het reguliere tarief staat voor alle nieuwe devices. De refurbished devices hebben sinds 2021 een verlaagd tarief. Een refurbished devices dient altijd een keurmerk te hebben, zodat u altijd van de hoogste kwaliteit gebruik maakt.

Lees meer over het Keurmerk refurbished.